...

Turizm Araştırmaları Enstitüsü

Doktora Programı Öğrenci Alım Süreçleri

T.C.
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ
DOKTORA PROGRAMI ÖĞRENCİ İŞLEMLERİ SÜRECİ

Turizm Araştırmaları Enstitüsünün doktora programlarına kayıt olan öğrencilerin akademik danışmanı, kayıtlı olduğu anabilim dalı başkanıdır.
Öğrenci; her yarıyıl başında Akademik Takvimde ilan edilen tarihlerde açılan dersler arasından UBS sistemi vasıtasıyla ders kaydını tamamlar. Seçilen dersler onay için ilgili anabilim dalı başkanına (akademik danışman) sistem üzerinden gönderilir. Akademik danışman seçilen dersleri onayladığı zaman süreç tamamlanmış olur. İkinci dönem itibariyle seçilen derslerin onayı, öğrencinin kendi danışmanı tarafından yapılır. Daha önce benzer bir lisansüstü program kapsamında aldığı derslerden muaf olmak isteyen öğrencilerin, akademik takvimde belirtilen yarıyılın başlangıcından itibaren on iş günü içinde DOKTORA DERS SAYDIRMA FORMU’nu doldurarak ilgili anabilim dalı aracılığıyla Enstitüye göndermeleri gerekir.
Ders dönemi güz ve bahar yarıyılı olmak üzere iki yarıyıldır. Öğrencinin yeterlilik aşamasına geçebilmesi için 60 AKTS kredisinden az olmamak şartıyla seminer dersi dâhil en az 8 ders alması (tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için) ve her bir dersten geçebilmesi için ders notunun en az 75 olması gerekmektedir. Ders döneminin belirtilen şartlarda tamamlanmasının azami süresi dört yarıyıldır. Doktora programını tamamlama süresi, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
Tez danışmanı, DOKTORA DANIŞMAN ATAMA FORMU öğrenci tarafından doldurularak, en geç birinci yarıyılın sonuna kadar öğrencinin kayıtlı olduğu anabilim dalı başkanlığına verilir ve Enstitü Yönetim Kurulu (EYK) tarafından atanır. Doktora danışmanlığının ön koşulu olarak yüksek lisans derecesinden en az bir öğrenci mezun etme şartı aranmaktadır.

Enstitüye tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrencilerin derslerini tamamladıktan sonra en geç beşinci, dört yıllık lisans derecesi ile kabul edilen öğrencilerin derslerini tamamladıktan sonra en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmeleri gerekir.

Yeterlik sınav jürisi, en az ikisi kendi yükseköğretim kurumunun dışından olmak üzere danışman dahil beş öğretim üyesinden oluşur. Yeterlik sınav komitesinin oluşturulması aşamasında aşağıdaki evrakların doldurularak anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye teslim edilmesi gerekmektedir;

  1. DOKTORA YETERLİK SINAVI BAŞVURU FORMU
  2. DOKTORA YETERLİK SINAV JÜRİSİ ÖNERİ FORMU
Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. Yeterlik sınavı için dönem atlama söz konusu değildir. Yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü, iki bölüm olarak yapılır. Yazılı sınavdan başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Yeterlik sınav jürisi, öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir.
Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci, enstitü anabilim/anasanat dalı kurulunun teklifi ile enstitüye bildirilir ve EYK onayı ile bir ay içinde DOKTORA TEZ İZLEME KOMİTESİ ATAMA FORMU doldurularak TİK oluşturulur.
Yeterlik sınavını başarıyla tamamlayan öğrenci, yeterlik sınavı tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesinin önünde sözlü olarak savunur. Savunmadan önce DOKTORA TEZ ÖNERİ HAZIRLAMA KILAVUZU doldurulur.

Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak - Haziran ve Temmuz - Aralık ayları arasında güz ve bahar akademik yarıyılları içinde birer kez olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar (DOKTORA TİK RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU). Bu raporda, o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite üyelerince başarılı veya başarısız olarak belirlenir. TİK tarafından tez çalışması, üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan veya mazeretsiz olarak TİK’e katılmayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için en az üç tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.

Öğrenci, mezun edilinceye kadar her altı ayda bir tez izleme komitesine rapor sunmalıdır. Tez içeriğini etkilemeyecek şekilde tez başlığında yapılacak küçük değişiklikler için DOKTORA TEZ ADI DEĞİŞİKLİĞİ TALEP FORMU doldurularak tez savunma tarihinden önce enstitüye teslim edilmesi gerekmektedir.

Doktora öğrencilerinin danışmanı ile birlikte tez çalışmasından üretilmiş en az bir adet indeksli (SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI) veya ulusal/uluslararası etkinliklerde sunulmuş en az bir bildirisinin ve ulusal/uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış veya yayına kabul edilmiş en az bir makalesinin bulunması mezuniyet için yayın şartı olarak aranır. Danışmanın uygun görmesi hâlinde yayın tek yazarlı olabilir.

Öğrencinin savunma sınavına girebilmesi için danışman tarafından alınmış intihal yazılım programı raporu ve enstitünün tez yazım kurallarına uygunluğuna ilişkin DOKTORA TEZ YAZIM KONTROL FORMU yazılı görüşü ile birlikte tezin ciltlenmemiş en az üç adet olmak üzere yeterli sayıda nüshasını anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye teslim etmesi gerekir.

Tez savunma sınavından önce DOKTORA TEZ SAVUNMASI JÜRI ATAMA FORMU doldurularak anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye teslim edilir. Tez savunma jürisi bilim dalı ve anabilim dalı başkanlığı tarafından oluşturulur. Savunma jürisi üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere danışman dahil beş öğretim üyesinden oluşur.

DÜZELTME alan öğrenci en fazla altı aylık düzeltme süresinde savunma jürisinin istediği düzeltmeleri yaparak, aynı jüri önünde yeniden savunma sınavına girer. Bu savunma sonunda başarısız bulunan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

Tez savunma sınavı sonucunda başarılı bulunan öğrenci, mezuniyetiyle ilgili belgelerini sınav tarihinden itibaren bir ay içinde teslim etmesi şartıyla, EYK’nın kararı ile tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarih itibarıyla mezun edilir.

Tez sınavında başarılı olan öğrencinin mezuniyet işlemleri için aşağıdaki formları doldurarak Enstitüye teslim etmesi gerekir:
  1. Doktora Öğrencileri İçin Tez Teslimi ve Mezuniyet Formu
  2. Doktora Tez Yayın Hakkı Formu
  3. Doktora Tez CD'si Hazırlama Kılavuzu

* Doktora Programı Öğrenci İşlemleri Süreci, doktora programına kayıtlı öğrencilerin eğitim ve öğretim aşamaları için rehber niteliğindedir. Doktora tez süreciyle ilgili ayrıntılı bilgiye Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde yer verilmiştir. İlgili yönetmelik https://dosyalar.nevsehir.edu.tr/bfbf8134a8735042659f86a2efb606fe/13-mayis-2018-pazar.pdf adresinde yer almaktadır.

** Görev, yetki ve sorumluluklar içeriğinde adı geçen formlar Turizm Araştırmaları Enstitüsü Dökümanlar sekmesinde (https://tae.nevsehir.edu.tr/tr/doktora-dokumanlar) de toplu olarak yer almaktadır.

Ayrıca, Enstitümüz sayfasındaki Sıkça Sorulan Sorular sekmesinden (https://tae.nevsehir.edu.tr/tr/sikca-sorulan-sorular) faydalanabilirsiniz