...

Turizm Araştırmaları Enstitüsü

Yüksek Lisans Programı Öğrenci Alım Süreçleri

T.C. 
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ 
TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ 
TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİ İŞLEMLERİ SÜRECİ

Turizm Araştırmaları Enstitüsünün tezli yüksek lisans programlarına kayıt olan öğrencilerin akademik danışmanı, kayıtlı olduğu anabilim dalı başkanıdır.
Öğrenci; her yarıyıl başında Akademik Takvimde ilan edilen tarihlerde açılan dersler arasından UBS sistemi vasıtasıyla ders kaydını tamamlar. Seçilen dersler onay için ilgili anabilim dalı başkanına (akademik danışman) sistem üzerinden gönderilir. Akademik danışman seçilen dersleri onayladığı zaman süreç tamamlanmış olur. İkinci dönem itibariyle seçilen derslerin onayı, öğrencinin kendi danışmanı tarafından yapılır. Daha önce benzer bir lisansüstü program kapsamında aldığı derslerden muaf olmak isteyen öğrencilerin, akademik takvimde belirtilen yarıyılın başlangıcından itibaren on iş günü içinde YÜKSEK LİSANS DERS SAYDIRMA FORMU’nu doldurarak ilgili anabilim dalı aracılığıyla Enstitüye göndermeleri gerekir.
Ders dönemi güz ve bahar yarıyılı olmak üzere iki yarıyıldır. Öğrencinin tez aşamasına geçebilmesi için 60 AKTS kredisinden az olmamak şartıyla seminer dersi dâhil en az 8 ders alması ve her bir dersten geçebilmesi için ders notunun en az 70 olması gerekmektedir.
Tez danışmanı, YÜKSEK LİSANS DANIŞMAN ATAMA FORMU öğrenci tarafından doldurularak, en geç birinci yarıyılın sonuna kadar öğrencinin kayıtlı olduğu anabilim dalı başkanlığına verilir ve Enstitü Yönetim Kurulu (EYK) tarafından atanır
Ders dönemini başarıyla tamamlayan öğrenci, tez danışmanıyla birlikte belirlediği tez çalışmasının başlığını TEZ KONUSU ÖNERİ FORMU’nu doldurarak anabilim dalı başkanı aracılığıyla en geç yeni dönem kayıt yenileme tarihi öncesine kadar enstitüye gönderir. Tez içeriğini etkilemeyecek şekilde tez başlığında yapılacak küçük değişiklikler için YÜKSEK LİSANS TEZ ADI DEĞİŞİKLİĞİ TALEP FORMU doldurularak tez savunma tarihinden önce enstitüye teslim edilmesi gerekmektedir.
Tez savunma jürisi, tez danışmanı ve en az biri kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere üç öğretim üyesinden oluşur. Yedek üyelerden biri öğrencinin kayıtlı olduğu anabilim dalından, diğeri de farklı bir yükseköğretim kurumundan olacak şekilde belirlenmelidir. Tez savunma jürisi, YÜKSEK LİSANS TEZ SAVUNMA JÜRİSİ ATAMA FORMU hazırlanarak enstitüye bildirilir.
Yüksek lisans tez savunmasından önce teze ilişkin intihal yazılım raporunun danışman tarafından oluşturularak Enstitüye tez ile beraber gönderilmesi gereklidir.

Tezli yüksek lisans programının ders dönemi ve tez savunması dahil, azami süresi toplamda altı yarıyıldır. Öğrencilerin danışmanı ile birlikte tez çalışmasından üretilmiş ve ulusal/uluslararası etkinliklerde sunulmuş bildirisinin veya ulusal/uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış veya yayına kabul edilmiş en az bir makalesinin/bildirisinin bulunması tez savunma sınavına girebilmek için yayın şartı olarak aranır. Danışmanın uygun görmesi hâlinde yayın tek yazarlı yapılabilir.

Öğrenci, Yüksek Lisans Tez Konusu Öneri Formu’nu enstitüye teslim ettiği tarihten en erken 6 ay sonra tezini savunabilir. Tez savunma tarihi, yüksek lisans programının tamamlanma süresi içinde olmalıdır.

Öğrencinin savunma sınavına girebilmesi için danışman tarafından alınmış intihal yazılım programı raporu ve enstitünün tez yazım kurallarına uygunluğuna ilişkin YÜKSEK LİSANS TEZ YAZIM KONTROL FORMU yazılı görüşü ile birlikte tezin ciltlenmemiş en az üç adet olmak üzere yeterli sayıda nüshasını anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye teslim etmesi gerekir.

Yüksek lisans tez jüri önerisi, ilgili danışmanın görüşü, anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ile Enstitüye bildirilir. EYK kararı ile tez jürisi ve tez savunma sınavı tarihi, yeri ve saati belirlenir. Bir ay içerisinde tez savunma sınavının tamamlanması gerekir. Enstitü tarafından bildirilen tez savunma sınav tarihini takip eden 3 gün içerisinde YÜKSEK LİSANS TEZ SAVUNMA SINAV TUTANAĞI ve YÜKSEK LİSANS TEZ DEĞERLENDİRME KİŞİSEL RAPORU jüri üyeleri tarafından doldurularak anabilim dalı başkanlığınca Enstitüye gönderilir.

DÜZELTME alan öğrenci en fazla üç aylık düzeltme süresinde savunma jürisinin istediği düzeltmeleri yaparak, aynı jüri önünde yeniden savunma sınavına girer. Bu savunma sonunda başarısız bulunan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir. Tez savunma sınavı sonucunda başarılı bulunan öğrenci, mezuniyetiyle ilgili belgelerini sınav tarihinden itibaren bir ay içinde teslim etmesi şartıyla, EYK’nın kararı ile tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarih itibarıyla mezun edilir.

Tez sınavında başarılı olan öğrencinin mezuniyet işlemleri için aşağıdaki formları doldurarak Enstitüye teslim etmesi gerekir:

  1. Yüksek Lisans Öğrencileri İçin Tez Teslimi ve Mezuniyet Formu
  2. Yüksek Lisans Tez Yayın Hakkı Formu
  3. Yüksek Lisans Tez CD'si Hazırlama Kılavuzu

* Tezli Yüksek Lisans Öğrenci İşlemleri Süreci, yüksek lisans programına kayıtlı öğrencilerin eğitim ve öğretim aşamaları için rehber niteliğindedir. Yüksek lisans süreciyle ilgili ayrıntılı bilgiye Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde yer verilmiştir. İlgili yönetmelik https://dosyalar.nevsehir.edu.tr/bfbf8134a8735042659f86a2efb606fe/13-mayis-2018-pazar.pdfadresinde yer almaktadır.

** Görev, yetki ve sorumluluklar içeriğinde adı geçen formlar Turizm Araştırmaları Enstitüsü Dökümanlar sekmesinde (https://tae.nevsehir.edu.tr/tr/yuksek-lisans-dokumanlar) de toplu olarak yer almaktadır.

Ayrıca, Enstitümüz sayfasındaki Sıkça Sorulan Sorular sekmesinden (https://tae.nevsehir.edu.tr/tr/sikca-sorulan-sorular) faydalanabilirsiniz